7 tips til indretning af den lille spisestue
Det kan være udfordrende at indrette en lille spisestue, så den bliver funktionel uden at gå på kompromis med æstetikken. Går du strategisk til værks, kan du dog sagtens få plads til både gæster, praktisk opbevaring og hygge.
Når den lille spisestue skal indrettes, skal der prioriteres og tænkes kreativt. Kan du det, er det til gengæld ikke et problem at få plads til både hygge og praktik.
Vi har samlet 7 konkrete tips til dig, der gerne vil udnytte pladsen bedst muligt i din spisestue.
1) Placer spisebordet op ad væggen
Et spisebord midt i stuen tager meget plads, men vælger du at placere det med en bordende op ad væggen, skaber du mere luft i resten af rummet.
Du kan også placere bordets langside langs væggen og erstatte de inderste stole med en bænk. På den måde har du ikke brug for plads til at trække stolene ind og ud, og du får dermed udnyttet rummet bedst muligt.
2) Vælg kreative opbevaringsløsninger
Når pladsen er trang, gælder det om at tænke kreativt, så du får plads til alle de praktiske ting, der hører med til en spisestue. Overvej eksempelvis at finde en bænk med indbygget opbevaringsplads. Her kan du nemt opbevare ting som lys, servietter, duge og så videre.
Du kan også inddrage væggene med væghængte reoler eller bogkasser, så du kan opbevare i højden.
3) Se kritisk på din spisebordsstol
En stor spisebordsstol optager meget plads, men der er heldigvis mange muligheder for at finde en god og behagelig stol, der ikke fylder alverden. Vi anbefaler, at du går efter en stol, som kan skubbes ind under bordet, når den ikke bliver brugt. På den måde får du mere gulvplads og mere rum omkring spisebordet.
Armlæn vil ofte støde på bordkanten. Det er derfor bedst at vælge en stol uden armlæn, hvis du vil sikre dig, at den kan være under bordet.
Se vores store udvalg af spisebordsstole her
4) Snyd øjet
Dine valg af farver har stor indflydelse på, hvordan spisestuen opfattes. Vælger du mørke farver på væggen og på de største møbler som spisebord og spisebordsstol, vil rummet føles mindre, end det faktisk er. Omvendt kan du snyde øjet til at opfatte rummet som større ved at bruge lyse farver som hvid og beige på møbler og vægge.
En anden genvej til illusionen om et større rum er brugen af spejle. Et spejl skaber mere dybde i rummet og reflekterer samtidig lyset.
5) Sæt rammen om spisestuen med et gulvtæppe
Er din spisestue ikke et separat rum, kan det være en god idé at afgrænse selve spiseområdet med et gulvtæppe. På den måde skaber du et rum i rummet og kan samtidig nyde den hyggelige stemning, et gulvtæppe bidrager til.
6) Hold gulvet frit for potteplanter og pynt
Med et begrænset antal kvadratmeter til rådighed er det vigtigt at holde gulvpladsen så fri som muligt. Undgå derfor potteplanter, pynt, kurve og andet på gulvet, og brug i stedet væggene til at skabe en hyggelig stemning med nips og planter.
Tænk også loftet ind og overvej en hængepotte eller en fin uro.
7) Udnyt rummets højde
Flyt gerne så meget opbevaring som muligt op i højden, så du undgår alt for mange tunge, store møbler. Hylder giver et let og lyst udtryk, men har samtidig begrænset plads. Alternativt kan du overveje et mindre overskab eller vitrineskab til service og andre ting, der fylder.
LÆS OGSÅ: Spisebordsstole – når komfort og design skal gå op i en højere enhed
FAQ
Hvilke farver skal jeg gå efter i en lille spisestue?
Lyse farver er med til at gøre rummet større, men kan også være upraktiske. Et hvidt gulvtæppe under spisebordet er svært at holde rent, mens en hvid bænk eller et skab sagtens kan være en både funktionel og pæn løsning.
Hvilke møbler har multifunktion?
Du kan sagtens finde et spisebord, der også kan fungere som hjemmekontorplads. Tænk også i møbler, der har opbevaring samt en anden funktion – eksempelvis en bænk med opbevaringsplads.
Hvor meget koster det at indrette en ny spisestue?
Det kommer både an på mængden af nye anskaffelser og prisen på de enkelte møbler. Tænk gerne over, hvor længe du regner med at beholde møblerne, når du kigger på prisen.
#BBD0E0 »